- Početkom osamdesetih   formira se Smučarski   klub Goč

- Napravljene ski staze i   uspinjača

- Završena izgradnja
  modernog
ski doma

- Niču sportski tereni za   održavanje visinskih   priprema sportista

- Započeta je izrada   urbanističkih planova Goča

 
 
IN MEMORIAM

Miloš - Miša Milenković
1937. - 2007.
(predsednik SK Goč
od 1980. do 2007.)


 

Istorija...

   Planinski masiv Goča nalazi se južno od Kraljeva a njen zapadni deo nalazi se u kraljevačkoj opštini. Sa vrhovima preko 1000 metara pruža odlične mogućnosti za razvoj zimskih sportova i odmor i rekreaciju u netaknutim šumovitim prostranstvima.
   U jesen 1980. godine, grupa entuzijasta predvođena Mišom Milenkovićem formira Smučarski klub Goč sa ciljem popularizacije ovih krajeva. Napravljen je tim koji se sastojao od inženjera, ekonomista, profesora, pravnika i drugih ljubitelja planine, posle čega se krenulo na posao da se od Goča napravi reprezentativni turistički centar. Mada para nikada nije bilo dovoljno, već 1982. godine napravljene su dve ski staze, sledeće godine su postavljeni liftovi, a potom je započeta i izgradnja uspinjače sa sto sedišta, pravog čelicnog kolosa u čijoj su izgradnji učestvovala gotovo mnoga velika preduzeća, od FVK do ratnih helikoptera Vojske. Onda je došla na red i izgradnja Smučarskog doma, opet isključivo zahvaljujući entuzijazmu i uz učečće velikih prijatelja i ljubitelja Goča iz Kraljeva. Usledila je i izgradnja jednog depandansa sa kamin salom, restoranom, ateljeom za slikare, prodavnicom kolonijalne robe, ski servisom i mnogim drugim pratećim sadržajima.
   No, Milenkoviću ni to nije bilo dovoljno, pa pošto je vec navikao na to da opstina ne daje pare za materijalizovanje njegovih ideja, pristupa izgradnji sportskih terena na oko 3.000 m2 za tenis, košarku, rukomet i odbojku. Danas se visinske sportske pripreme i održavaju baš zahvaljujući postojećim terenima koji nude gotovo idealne uslove za ovakve aktivnosti.
   Medjutim, entuzijazam ovog čoveka ni dalje ne napušta, kadrovi se ne osipaju, već se samo umnožavaju i jačaju, pa se došlo na ideju da se na Goču napravi i skakaonica, jedina u Srbiji, koja je 2004. godine zasjala u punom sjaju sa letačima iz Slovenije. U tom ambijentu je izgrađena i jedna reprezentativna vila nazvana ,,Franc", po slovenačkom smučaru Francu Malešu, koja je zapravo prototip kuće kakvih ce biti napravljeno jos devet. Biće izgrađena i parkovska površina, rasveta, postavljene klupe i stolovi od drveta.

Planovi...

   Započeta je izrada projekta budućeg prostornog i turističkog razvoja Goča, sa precizno utvrđenim urbanističkim uslovima. Na ovaj način, na Goču bi bila sprečena tzv. “divlja gradnja“ i ova bi planina bila zaštićena od nekontrolisane urbanizacije, koju su doživele neke druge planine, Kopaonik i Zlatibor na primer.
   Neophodna je rekonstrukcija postojeće žičare, uz zamenu sajle, nabavku dvoseda i automatike kako bi se duplirao njen kapacitet. Takođe je potrebna nabavka dva ski-lifta („pečurkara” ili „sidraša”), radi produženja male ski-staze za 250 metara i prosecanja nove ski-staze dimenzija 700 x 40 metara.
   Potrebno je projektovati i napraviti put Kamenica - podnožje uspinjače kod Sokolje (5 km) čime bi se skratio put do ski centra i izbegla vožnja opasnom deonicom preko Brezne.
   Objekti na ovoj planini imaju ukupno oko 500 ležajeva, ali bi za početak trebalo izgraditi nove kapacitete bar za još toliko.


© Smučarski klub Goč. Sva prava zadržana.